Založ si blog

Výborná kniha

Aby sme mohli čítať dobré knihy, nesmieme čítať zlé, lebo život je krátky a naše sily sú ohraničené. (Arthur Schopenhauer)

Oslovil ma kratučký email, ktorý sa objavil v komentároch k môjmu Úvodníku do písania. Bol od Baladíny. Potešil ma, pretože niekoľkými slovami vyjadriť sympatie a povzbudiť ma, to dokáže iba ťažká sympaťáčka, ktorou určite Baladína si. Ďakujem. Zaujala ma otázka na konci. Ktorá kniha je podľa Teba výborná? V prvom momente mi napadlo, že neviem. Alebo skôr nedovolím si to napísať. Po chvíľke uvažovania som sa však rozhodol, že sa s touto otázkou popasujem. Motivovala ma.

Čo mám však napísať? Budem tu robiť formu a vymenujem tu klasikov a ich diela, ktoré preveril čas? Dostojevskij? Tolstoj? Mimochodom, Tolstoj ma dostal. Jeho jednoduchý a prístupný štýl písania, ktorý sa ešte aj dnes číta s ľahkosťou, ma šokoval. Aj po dlhých rokoch je aktuálny a skvelý. Odporúčam! Možno by bolo dobré začať jeho útlym dielom, akousi novelou, ktorá vyšla v slovenčine pod názvom Diabol. Potom si človek bez problémov od neho prečíta aj Annu Kareninu. Ale dosť bolo formy.

Ťažko napísať, ktorá kniha je výborná. No idem do toho. Sú to len moje názory, žiadna odborná kritika. Iba obyčajné oko čitateľa. Priznám sa a to aj bez mučenia, čítam komerčné tituly, ktoré sú aktuálnymi hitmi na pultoch kníhkupectiev. A prečo? Čistá ľudská zvedavosť. Snaha odhaliť, prečo je tá kniha bestsellerom a prečo zaujala. Hľadanie odpovede na otázku: Zaujme aj mňa? A v neposlednom rade aj tlak okolia, v duchu: „Každý to už čítal. Ty ešte nie? = Dan Brown, Da Vinciho kód. K tomuto titulu by som chcel napísať pár postrehov, ale inokedy. Je to na celý článok a ešte to vo mne musí viac dozrieť, pretože by som bol na autora diela v tejto chvíli zlý, napriek tomu, že som tú knihu čítal už dávno. A možno to je už pase. Reagovať na Da Vinciho kód, bolo potrebné v časoch jeho najväčšej slávy. Na to by bolo nevyhnutné, mať poriadnu odvahu, pretože v komentároch by na mne neostala ani nitka suchá.

V čase jeho veľkej slávy som prečítal asi päť kníh od Robina Cooka, no rýchlo ma to prešlo. Šablónovitejšieho spisovateľa snáď ani nepoznám. Potom prišla Danielle Steelová, od ktorej som prečítal jednu knihu. Je to „ženská“ spisovateľka, ale zaujímal ma jej štýl písania. Na smrť ma vydesila situácia v kníhkupectvách, keď predávali asi dvadsať jej titulov naraz. Bolo to desivé! Mimoriadne plodná autorka, ale nič pre mňa. Snívam o tom napísať raz knihu. Kto by o tom nesníval? Radšej by som  chcel napísať iba jednu knihu, ktorá zarezonuje, než písať ako na bežiacom páse. Napríklad ako Odviate vetrom od Margaret Mitchellovej alebo Vtáky v tŕni od Colleen McCulloughovej. Prvými svojimi dielami ma oslovil John Grisham a potom som akosi stratil záujem. Kapitola sama o sebe je Maxim E. Matkin, ktorého Polnočný denník som prečítal vo vani. Moja prvá myšlienka bola, že vyskočím z vane a pôjdem si pýtať späť svoje peniaze. Kniha bola plná vulgarizmov, čo ma neoslovilo. A do značnej miery absentoval dej. Dnes mu silne konkuruje Eva Urbaníková, aj keď sa jej musí uznať skutočná komerčná šikovnosť a v knihe Stalo sa mi všetko, dokonale opísala priebeh rozchodu. Ale sú to knihy, ktoré stačí prečítať raz, z tej už spomínanej zvedavosti a stačí!

A ktorá kniha je výborná? Rozmýšľam. Čítam skôr odbornú literatúru a mám rád motivačné knihy. Z tejto kategórie odporúčam neprekonateľnú knihu Louise L. Hayovej, Miluj svoj život, ktorú som prečítal Xkrát. Všetky ostatné knihy takéhoto typu sú iba akýmsi jej odvarom. Ale čarovné je aj Tajomstvo – Secret .

A román? Asi Ťa Baladína teraz zaskočím, ale môj obdiv patrí Hane Zelinovej. Oslovil ma Alžbetin dvor. Pamätám si, že ako dieťa som bol v kine na film Alžbetin dvor. Tri dni za sebou, pretože „film“ mal viac častí. Začal som čítať knihu, presnejšie trilógiu (Alžbetin dvor, Volanie vetra, Kvet hrôzy), ktorá sa stala predlohou filmu, respektíve neskôr seriálu. Úžasný štýl. Nechcelo sa mi veriť, že to napísala slovenská spisovateľka. Ďalšie dva roky som čítal iba jej diela a prešiel celú jej tvorbu. Keď ma jeden môj kamarát opakovane videl, že čítam Zelinovú a už Xté dielo štekol po mne: Zase čítaš tú Zeleninovú? Možno mám nečakaný vkus, ale pri čítaní sa chcem baviť! Chcem mať silný zážitok! Nechcem sa trápiť a prečítať niečo iba preto, lebo sa to čítať má. Nie! Dnes už nemám problém, ani ten najväčší svetový bestseller po pár stranách zavrieť a navždy odložiť, keď ma neoslovil. Riadim sa citom, nie všeobecným vkusom. Áno, pri výbere knihy podľahnem ošiaľu a reklame, ale v závere si prečítam iba to, čo ma zaujme.

Ale ktorá kniha je výborná? Budeš prekvapená, ale dávno ma uchvátila kniha od „ženskej“ autorky. Bola to náhoda. Prečítal som si od nej jeden titul, bol to opäť hit. Páčil sa mi. Hanbil som sa, že čítam také knihy a priznal som sa Robovi, kamarátovi a spolužiakovi zo strednej školy. Ohúril ma vetou: Áno, tá žena píše skvelé knihy. Moja mama ich kupuje a prečítal som ich všetky. No uľavilo sa mi. A poriadne! Robo ma šokoval svojou bezprostrednosťou a tým, že neriešil, či je to akože „ženská autorka. Bol to metalista, tak snáď sa ani ja za svoj „vycibrený“ vkus nemusím hanbiť. Asi  sa nehanbím, keď tu o tom píšem. Samozrejme postupne mi požičal všetky jej diela. Baladína, jednoznačne odporúčam – Joy Fieldingovú a jej dielo Dobré úmysly. Je to niečo skvelé!!! Bavil som sa v jednom kuse. Problémy vo vzťahoch medzi ženou a mužom vie najlepšie opísať iba Joy Fieldingová. Nadhľad. Inteligentný humor. Vystihnutie podstaty problému a jeho dokonalé pomenovanie. Úžasné! Je pravda, že aj ona sa časom pokazila a z psychologických románov o vzťahoch, prešla takmer na detektívne romány, ktoré síce majú dynamický dej a prekvapujúci záver, ale to už nie je ona. No, škoda! Viem, prekvapil som Ťa. Rozmýšľam o nejakom spisovateľovi – mužovi. Zdá sa mi, že viac píšu ženy. Alebo nie? Spisovateľ, spisovateľ. Ahá! Mika Waltari, Roald Dahl, Dashiell Hammett, slovenský Ján Hrušovský,  Asi by bolo potrebné, dlhšie uvažovať. Čítam aj veľa biografií a autobiografií. Pre každého je iná kniha výborná. Znie to ako fráza, ale na počudovanie aj fráza môže byť neuveriteľne pravdivá.

Dnes už neriešim výroky typu – správny chlap knihy nečíta. To mi v ušiach znie ako dávny názor, že správny chlap sa nevoňavkuje a snáď ani nesprchuje. Bŕŕŕ! To kde sme, do lesa? V minulosti som balil knihy do novín, aby nebolo vidno čo čítam. Joy Fieldingová a číta ju muž?! Videl som zdesené pohľady spolucestujúcich v kupé vlaku. Cítil som sa, ako čitateľ porna. Síce tam asi na čítanie toho veľa nie je. Dnes? Neriešim. Čítam všetko, čo sa mi páči. A každý nech sa stará o svoje čítanie, ale najmä nech číta, číta a číta. Sú to úžasné zážitky. Chvíle s knihou ten najlepšie strávený čas. Milujem čítanie. A milujem knihy. Tak a hor sa do čítania!

P.S. Teraz som si spomenul, že na moje narodeniny sa mi jeden odvážny kamarát rozhodol kúpiť knihu. Knihy mi totiž nekupuje nikto, pretože ich nakupujem v jednom kuse a tak majú obavy, či už to nemám. Po mnohých trapasoch to vzdali. Kúpil mi ju. Nebudem sa tu rozpisovať akú, jednoducho román. Kniha mi nesadla. Už pri gratulácii mi ponúkol možnosť výmeny. Neskôr som ho o výmenu požiadal. Myslím, že dosť netaktne. A za akú? Vybral som si nový román Joy Fieldingovej. Vymenil mi ju. Medzitým sme sa nepohodli. A ja som bez Joy Fieldingovej. Už by ma tá kniha možno netešila, neviem. Problém sme zdá sa vyriešili a prekonali, kamaráta som našťastie nestratil. A tak darovanému koňovi na zuby nepozerajte a to ani vtedy, ak tým koňom je kniha.

Komentare zo stareho blogu:

  1. Naqjväčšia hlúposť, hcieť písať knihu/y… Vyžerie ti to vnútro ako kyselina.
    :-((
    publikované: 23.09.2009 22:53 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Neboj, písať knihu je normálne!
    A fajnovou je osobitne upokojujúce. Píšem si , píšem a je mi fajn.
    Nikto to nevydá a mne to neva:-))))
    Takže písaniu zdar a kníh fajnových osobitne!! :-))))
    Ahoj a neprekonateľný autorský pretlak želám!
    publikované: 23.09.2009 23:14 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tssss… Never mu! :-))) Nevie, čo to je! Kniha ťa zošupne raz dva ľavá!
    Zhltne ťa ako Jonáš veľrybu! A keď už budeš v tom bruchu, za nič na svete nebudeš vedieť, ako sa dostať von! Až kým nepríde nejaká veľká vlna zvonku a nevypľuje ťa!

    Miťaskuuuuuuuuu! Nenahováraj, radšej odhováraj!
    :-))

    publikované: 23.09.2009 23:20 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ešte ako predseda kulturnej komisie, už neviem kde,
    som súdružkám vravieval: “ Nebrzdite autora, má to formu, snaha nepopirateľná dá sa, pri troche dobrej vôle, vystopúvať, je autorsky nadrženej, usmernite ho obsahovo a mohlo by to mladých táhnout! Osobne bych ho nezakazoval, že?“
    A voni né, že je ješte na kniho nedozretý a takové reči padali:-)))
    Tak som si ho po večeri, o polnoci priparkoval a vravím mu dobrosrdečne: “ Len píš, ať ich aj rozdrapí! Papíru neľutuj, na množstvo nehlľaď! “ :-)))))
    publikované: 23.09.2009 23:31 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Miťásku, ty si bol predseda kultúrnej komisie, a ja popisovač tých papierov!
    :-)))
    Však ja vieeeeeem o čom vravím! Oči štipľavé, chrbát zohnutý, hlava vykradnutá, žalúdok prázdny, lebo zabudneš na jedlo, kopa žalúdočnej kyseliny, lebo piješ jednu kávu za druhou, ou, ou, ou, nie, nie, nie, kto nemusí, nech nepíše, je to drina drinovatá…

    … ale zlatá!
    Teda baňa!
    Teda od istého okamihu, keď je už pero vypísané. :-)))

    publikované: 23.09.2009 23:34 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Poriadny autor nedbá, Pohádko!!!!
    Péro, ne péro, píše čímkoľvek, alebo tesá, alebo viaže uzlíky, musí sprostredkúvať svoje myšlienky.
    publikované: 23.09.2009 23:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vyvolávaš vo mne neslušné myšlienky! :-))) Že aké pero a kde píše najkrajšie!
    Viem, ale nepoviem!
    :-)))
    Tag!
    publikované: 23.09.2009 23:44 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Nedaj sa odradiť,
    Len kľudne píš. Pre blog je asi najlepšia „poviedka formátu A4“, alebo „prečítané na tri krát Page Down.
    Ja mám tiež rád ženské autorky, odporúčam už klasiku Lagerlöfovú.
    publikované: 24.09.2009 08:01 | autor: panigani (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Hm, Wiliam, pozerám sa, že včera som to mierne prestrelila… Dúfam, že si to vzal ako recesiu…
    Bolo to tak myslené. Pravdou je, že som deň predtým jednu čerstvo dokončenú zaniesla do vydavateľstva a pri tvojom článku mi prišla na rozum všetko, čo bolo predtým + navyše tlak od mojej redaktorky, že kedy to už bude hotové, kedy to donesiem.

    Inak – aj pre spisovateľske remeslo sa treba narodiť. Je to vášeň.
    Prajem ti pekný deň a týmto svoj vstup končím.
    :-))

    publikované: 24.09.2009 08:09 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Veru
    kniha musí zapasovať nálade a rozpoloženiu, takže ťažko vravieť len o jednej alebo len o pár výborných. Výborná je tá, v ktorej nájdeš to, čo ani nečakáš.

    Margaret Mitchellová stvorila tak nezávislú devu, akou bola podľa mňa aj ona a večná škoda, že zahynula predčasne, takže záver knihy zostal otvorený. Ale knihe to neubralo

    Vynikajúca Jane Austenová mi vždy zlepšovala v mladších rokoch náladu a pri jej čítaní nedávno som zistila, že je stále dobrá, dvesto rokov hore dole !

    Vtáky v tŕní, tak silný dej to bol, že po dočítaní som chytala dojem, že už žiadny príbeh tento silou príbehu nemá ako prekonať. Takže po tejto knihe pamäťám, že bola nutná dosť dlhá pauza

    Ale potom prišiel Oscar Wilde a Henry James a Portrét dámy, to už som bola v inej etape, ale osud tej mladej ženy bol tak zarážajúci, že zase ho nadlho nemala šancu prekonať žiadna kniha

    Potom som zistila, že vynikajúco píše David Lodge, Raymond Queneau aj Aldous Huxley a včul si vravím, nikdy nevieš, kedy objavíš ďalšieho génia.

    Ktovie, či a ako spolu komunikujú títo skvelí duchovia na druhom svete

    Ako to, že tebe sa zdá, že viac píšu ženy ? Mne sa zdá opak, lebo Danielle Steelovú nerátam, má nepôsobivé obaly aj názvy kníh, takže robí dojem, že kniha tiež žiadne vytrženie nevzbudí

    Miťku, ty nebodaj tiež píšeš knihu ?

    publikované: 24.09.2009 09:09 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Miluj svoj život nieje kniha,
    to je biblia….:-)))
    publikované: 24.09.2009 17:47 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Baladíno, na knihu nemám peníze:-))))
    Zatím jsem ve stádiu autorského zrání, vdouvá se mně tvůrčí hnání, vzrůstá tvůrčí přetlak a tak, ty věci okolo teho:-)))).
    Tuším, že nastane eruptivní okamžik, no čím později, tím pro vás lépe:-)))! Si myslím.
    Předem lituji přidělenou redaktorku. Protože, když mi řekne, abych něco dones, tak jí to na druhej den donesu a bude se s tím trápit měsíc :-))).
    Takovej jsem já. Ukecanej psavec:-)))
    Ahoj!
    publikované: 24.09.2009 21:11 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. knihy citam podla nalady
    mam vela oblubenych prakticky od detstva ci ranej mladosti…

    na 1. miesto kladiem Trygve Gulbranssena a jeho trilogiu…
    po prvy raz som sa s nim stretla paradoxne cez radio – kedysi davno sa vecer citali knihy na pokracovanie, tato bola jednou z nich, krasne sa snivalo pri vynimocnom hlase Felixa Le Brieux…
    „Mladý Dag zvádza boj o lásku. Sám dokáže skoliť medveďa, pred ktorým zmäkčilí ľudia pod lesmi utekajú v panike. Pri Ahelheid je však všetko celkom inak. Čitateľ ktorý má rád ľúbostné príbehy nájde len ťažko knihu, ktorá by zobrazovala lásku tak prosto a čisto.

    Večne spievajú lesy sú prvou časťou nádhernej trojdielnej nórskej ságy. Kniha je tak odlišná …

    Trygve Gulbranssen je väčšine ľudí neznámy. Avšak my, čo ho poznáme, ho milujeme. A nič na tom nemenia ani plynúce roky. “

    K oblubenym patria aj knihy Jamesa Herriota, Betty Mc Donald, Haliny Pawlovskej, Daniela Heviera, MIlana Rufusa, ale i Karla Maya…kniznicu mam prepchatu, k oblubencom sa rada vraciam a tazko zratat, kolko raz uz boli citani…

    publikované: 24.09.2009 21:32 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Čítam všetko, čo sa mi páči. A každý nech sa stará o svoje čítanie, ale najmä nech číta, číta a číta. Sú to úžasné zážitky. Chvíle s knihou sú ten najlepšie strávený čas. Milujem čítanie. A milujem knihy. Tak a hor sa do čítania!
    Kr á s n y článok.
    Musela som sa presvedčiť, či som to nepísala ja, toľko zhodných autorov, názorov.

    Vráť sa aj k Steelovej a prečítaj si Dar. Mne sa síce už prejedla, ale niektoré názvy si pamätám.
    Z našich autoriek by ti možno sadla Chmelová, Hamžová/ dosť možné , že trochu pokomolím mená/
    Čítal si od Zelinovej Kain a Ábel? Prečítaj si A.J.Cronina Kľúče od kráľovstva a potom možno budeš chcieť od neho čítať všetko. Prečítaj si Tabakova a si na odvrátenej strane zemegule. Prečítaj si Johna Knitella a zas je to o niečom inom a predsa o tom istom.O ľudských osudoch. prečítaj si Sandru Brown.
    Skús Barbaru Woodovú, Barbaru Bredfordovu . Možno ti uľahodí i Sydnei Sheldon.
    Momentálne čítam Tajomstvo. Je o viere a nie je to tajomstvo, ale je to ľahké čítanie na dobrý spánok. Ak ťa takéto knihy povzbudzujú , prečítaj si Og Mandino Najväčší obchodník na svete.
    Dan Brown síce bol hit, mňa neláka, kto vie prečo.?
    Tak, ako ženy čítajú detektívky a vojnové knihy, môžu muži čítať o ženách s mužmi. Nemáš mať prečo komplexy. Aj môj manžel číta , veľa a všetko, aj keď „červenej “ knižnici sa radšej vzdá.
    Rozhovor o knihách ma vždy osloví.Ďakujem

    publikované: 25.09.2009 22:40 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. vasilise26
    Ďakujem za krásny komentár. Super tipy. Teším sa. Asi by som mal napísať pokračovanie článku pod názvom Výborná kniha 2. No uvidíme.
    publikované: 26.09.2009 21:05 | autor: Enaam (e-mail, web, neautorizovaný)

Čas na pamiatky

16.11.2010

V súčasnosti sa už ročné obdobia začínajú a končia nečakane. Je to akési posunuté. Tohto roku prišla jeseň opäť náhle a veľmi skoro. A my sa musíme prispôsobiť. Jeseň je nádherné ročné obdobie. Hýri farbami. Prvá polovica jesene zvykne byť teplá, poznačená babím letom. Slnko už začína byť zubaté. Stromy sa menia na maliarsku paletu. A to je čas na [...]

Krajina rovina

27.09.2010

Diskutovaný album speváčky Jany Kirschner. Pri prvom vypočutí som bol mierne zmätený. A to Janu zbožňujem! Hah, lenže toto vážení nie je hudba na prvé počutie! Ani náhodou! Ja som síce skôr na tancovanie. Rád počúvam rýchle, dynamické piesne, pri ktorých sa môžem vyblázniť do nemoty. Krajina rovina je však album na počúvanie. Je nevyhnutné si pohodlne ľahnúť [...]

Porušenie lekárskej etiky, alebo iba práca lekára na Slovensku? – 2. časť

19.09.2010

Nerád píšem pokračovania svojich článkov, ale urobím výnimku. Článok rozvíril celkom slušnú a zaujímavú debatu. Rozhodol som sa na ňu reagovať. Uvažoval som, že napíšem pár viet do komentárov, ale žiaľ evidentne potrebujem viac priestoru. Mám potrebu udalosti dovysvetľovať pre ľudí, ktorí sa zapojili do debaty. Chcem-nechcem idem s tým na sklo. Článok bol [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

enaam

iba pocity, názory, postrehy, nie vždy však pozitívne, relax duše...písanie o živote, knihách, kultúre, vzťahoch ....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 47346x
Priemerná čítanosť článkov: 3642x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy